![]() ![]() |
![]() |
NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA. |
AKTUÁLNÍ VÝSTAVBA V NAŠEM MĚSTĚ
Stav realizace viz níže. Poznámka autora těchto stránek: Zde najdete k již uzavřeným ale hlavně k živým akcím podrobný chronologický seznam událostí vedoucích k jejich realizaci. Zajímavé čtení, vše je pěkně pohromadě. Doklad o tom, že není realizace rozvojových akcí jednoduchá, ale také, že často je v našem městě zdlouhavá a u některých stále nevedoucí ke konečnému cíli. Ještě dodávám: V našem městě je ne tak dávno vydaný "Strategický plán rozvoje NMNM 2021", který těch rozvojových akcí dnes obsahule 38. To je ten správný doklad, o jehož plnění bychom měli být my, občané, pravidelně informováni. Lze jej kdykoli aktualizovat. V tabulce níže je uveden můj "operativní" výběr, který průběžně aktualizuji podle dění v našem městě. V dubnu 2025 začalo vedení města v "Novoměstském zpravodaji" zveřejňovat informace o realizaci rozvojových akcí. Přidal jsem je do níže uvedené tabulky k těm, co jsem už delší dobu sledoval. Ta informace města bohužel není kompletní a není přímo navázána na Strategický plán rozvoje NMNM 2021. |
Komentář Novoměstského kurýra 09.04.2025: V "Novoměstském zpravodaji" č. 4 vedení města zavedlo poprvé dvojstránku s uvedenými rozvojovými akcemi, které v současné době město realizuje. Je slíbeno, že tyto informace budou zveřejňovány pravidelně. Byl k tomu v Novoměstském zpravodaji zveřejněn následující text: Citace: "Představujeme novou informační rubriku. Na lednovém zasedání Zastupitelstva města byl schválen rozpočet města na rok 2025, který zahrnuje celou řadu významných projektů a investičních akcí. Některé z nich jsou na startovní čáře, na jiných už město pracuje v řádu let a posouvá je dopředu. V nové rubrice „Rozvoj města aktuálně“ bychom vás rádi pravidelně informovali o současném stavu vytipovaných investičních projektů města. Které akce jsou ve fázi příprav nebo tvorby projektové dokumentace? Které projekty jsou už ve fázi vlastní realizace a v jakém stádiu? Každý měsíc vám zde budeme přinášet přehled o průběhu investičních akcí města. V dalších číslech NZ se budeme zaměřovat na projekty, u kterých došlo k posunu nebo změně. Cílem je vytvořit přehledný souhrn. Přehledně, srozumitelně a aktuálně – protože rozvoj města je věcí nás všech. Představujeme vám pravidelnou rubriku." Konec citace. K tomu dodávám - pozitivní krok vedení našeho města. Zatím to není to co bych ve finále očekával, tj zveřejňování plnění platného "Strategického plánu rozvoje NMNM 2021" a návazných "Programových prohlášení". Ale je to významný krok k transparentnímu chování města v oblasti rozvoje. Položky, které dosud v mém, výše uvedeném seznamu, nebyly uvedeny z informace zveřejněné městem, jsem doplnil a budu dále doplňovat. Výhoda výše uvedeného mého přehledu je, že vývoj realizace jednotlivých rozvojových cílů je řazen chronologicky za sebou, tak jak jejich realizace postupuje. Takže na první pohled je vidět rychlost realizace. Ještě jedna poznámka: Město by mělo zveřejňovat postup realizace VŠECH významných rozvojových cílů. Ve zveřejněném seznamu chybí např. OBCHVAT, významná rozvojová položka, kde realizační aktivita města je naprosto rozhodující a velmi významná. V mém seznamu ovšem nevynechávám nic, co považuji za významné. Například hotel METUJ tam město také nedalo a já to považuji za velmi významnou akci, takže v seznamu to mám. Doufejme, že své seznamy v tomto smyslu město vylepší. Také významnost zveřejněných rozvojových akcí je v některých případech nesrovnatelná svou náročností i náklady s některými jinými v seznamu města. |
Zde se můžete podívat co přesně bylo městem zveřejněno:
Informace z "Novoměstského zpravodaje" Jindřich Buchal. |
Komentář Novoměstského kurýra 21.01.2025:
V listopadu 2024 pořádalo město v restauraci Pyramida prezentaci možností bytové výstavby v našem městě. Nyní zveřejnilo tu prezentaci na webu města. Jednotlivé prezentované studie jsem doplnil do tabulky výše, kde dlouhodobě sleduji významnou výstavbu v našem městě. Pouze u studie družstevní výstabv v lokalitě "Kasárna" byly sděleny podrobnosti - termíny, provedení bytů a příslušenství, ceny. Tato výstavba už je zahájena. U všech ostatních prezentovaných studií žádné podrobnosti sděleny nebyly. Prezentace byla pouze informační, ne diskuzní. V tabulce výše budu vývoj sledovat. V "Aktualitách 2024" v mém Kurýru jsem prezentaci zaznamenal. Účast byla docela vysoká. Můžete se podívat. Jindřich Buchal. |